Mitsubishi Klassiekers Onderdelen - Mitsubishi Classic Parts
Welkom op het Mitsubishi Onderdelen Site, Welkom on the Mitsubishi Classic Parts Site

Mitsubishi Geschiedenis

Ga naar beneden

Mitsubishi Geschiedenis

Bericht  Admin op za 01 mei 2010, 16:31

Mitsubishi betekent in het Japans “De Drie Diamanten. Het bedrijf is rond 1873 opgericht.
Mitsubishi Motors Corporation is van oorsprong een transportonderneming. Later begon men met het bouwen van schepen, auto’s en trucks.

In 1917 werd de eerste auto van Mitsubishi geproduceerd, Mitsubishi Model A. Dit was een met de hand gebouwde vier deurs sedan, die plaats bood aan 7 personen. De auto is gemaakt tot 1921. In 1933 krijgt Mitsubishi de opdracht van de Japanse overheid om een 4x4 auto voor personen te bouwen. Na enkele jaren komt Mitsubishi met een prototype van de PX33. Een unieke vierwiel aangedreven auto, vierdeurs en met een cabrioletkap!

Volgend op Japan's capitulatie in de Tweede Wereldoorlog werden alle Zaibatsu's door de geallieerden gedwongen zich op te splitsen. Mitsubishi Heavy Industries werd in drie regionale bedrijven gedeeld. Elk van die delen was betrokken bij de ontwikkeling van de auto. Na de oorlog had Japan vooral gebrek aan bedrijfsvoertuigen. In 1946 werd een bus geïntroduceerd die op meerdere brandstoffen reed later met luchtvering en kantelkabine. Een jaar later werd een elektrische bus gelanceerd. Er werden in die tijd ook een vrachtwagen met luchtvering en een met een kantelcabine geïntroduceerd. Vanwege het ernstige brandstoftekort die eerste jaren concentreerde Mitsubishi zich verder vooral op de scooter.
In 1960 wordt de opvolger van het Model A geintroduceerd. De Mitsubishi 500 een compacte sedan. In 1962 volgt een compacte auto de Minica, ook komt de eerste Colt op de markt.

In de jaren 70 behaalde Mitsubishi grote internationale successen met de Galants en Lancers. Mitsubishi's strategie bestond erin de export op te drijven door allianties aan te gaan met gerenommeerde buitenlandse constructeurs. In 1971 werd 15% van het bedrijf aan de Amerikaanse autoreus Chrysler verkocht. Hierop begon die laatste Mitsubishi's te importeren in de Verenigde Staten en te verkopen onder haar eigen merknamen. MMC's productie steeg boven 250.000 stuks per jaar.

Begin jaren '70 werd in Europa een distributienetwerk onder de naam Colt uitgebouwd. Hier wilde Mitsubishi haar producten direct aan de man brengen. In Nederland ging het Japanse merk hiervoor in zee met Volvo. De productie was van 500.000 stuks in 1973 gestegen tot 965.000 in 1978. Die snelle groei begon ook wrijvingen te veroorzaken. Chrysler zag haar buitenlandse afzetmarkten bedreigd en Mitsubishi vond dat Chrysler zich teveel bemoeide.

Ook op Rally gebied begon Mitsubishi zijn sporen te verdienen

De Safari Rally, oorspronkelijk bekend als de East African Coronation Safari, en tussen 1960 en 1974 de East African Safari Rally, is een rallyevenement verreden in Kenia, en was tussen 1973 en 2002 de Afrikaanse ronde van het Wereldkampioenschap Rally. De rally wordt gezien als een van de zwaarste ter wereld; die wordt verreden als een langeafstandsevenement.

De eerste editie van de rally werd in 1953 georganiseerd, ter viering van de kroning van Koningin Elizabeth II, en werd als de East African Coronation Safari verreden in Kenia, Oeganda en Tanganyika. In 1960 werd deze naam omgedoopt tot de East African Safari Rally; een naam die het zal behouden tot aan 1974. Sinds 1975 staat de rally simpelweg bekend als de Safari Rally.

Mitsubishi won deze rally 2 keer

1974 Joginder Singh David Doig Mitsubishi Lancer 1600 GSR
1976 Joginder Singh David Doig Mitsubishi Lancer 1600 GSR

De rally is uniek doordat het gekenmerkt wordt als een langeafstandsevemenent, wat omschreven kan worden als een marathon rally, waar de route in tegenstelling tot een normale rally niet verdeeld wordt onder klassementsproeven (waarin naarmate een eindtijd wordt opgebouwd). In plaats daarvan maakt het gebruik van een tijdcontrole systeem, waardoor deelnemers over de totale route controlepunten moeten aanhouden om hun verreden tijd door te kunnen geven. Het tijdsverlies dat een deelnemer tussen elk punt op zich neemt wordt aan het einde van de rally opgebouwd tot een straftijd. Degene met de minste straftijd wint de rally.

Ook begon men in 1983 mee te doen met de Dakar Rally. De eerste editie werd verreden in 1978. De drijvende kracht achter de rally is de Fransman Thierry Sabine die het jaar daarvoor was verdwaald in de Libische woestijn tijdens de Abidjan-Nice rally. Vanaf dat moment stelde hij zich tot doel iedereen de kans te geven "de woestijn te temmen".

Waarom was de Dakar-race zo belangrijk voor Mitsubishi? Of zou de vraag moeten luiden: waarom domineerde Mitsubishi de Dakar-race?
De Dakar-rally, ook bekend als 'Parijs-Dakar' is een van de meest gebruikte benamingen voor de Dakar-race, een jaarlijkse cross-country offroad endurance race-evenement voor amateurteams en professionals. De eerste Dakar-race werd gehouden in 1979. Het evenement kent drie hoofdcategorieën: motorfietsen, auto's en trucks. De autoklasse, de categorie waarin Mitsubishi deelneemt, bestaat voornamelijk uit (duin)buggy's en vierwielaangedreven (4x4) voertuigen.

De Dakar-race is berucht om zijn enorm zware karakter. De enorme diversiteit in terreinomstandigheden is meer dan uitdagend, net als het belang om niet vast komen te zitten. De Dakar-race is de zwaarste rally ter wereld. Alleen al de finish halen is een enorme prestatie.

De Dakar-race – historie

Mitsubishi nam voor het eerst deel aan de Dakar-race in 1983. De Mitsubishi Pajero finishte als elfde algemeen. Hoewel dit niet het resultaat was waar het team op had gehoopt, was het de eerste stap naar de positie die Mitsubishi tegenwoordig inneemt in 's werelds beroemdste offroad race.
Kort hierna, in 1985, won een van de Mitsubishi Pajero's de Dakar-race, de eerste van twaalf overwinningen (ongeëvenaard) voor de Pajero, waarvan er zeven (2001-2007) opeenvolgend waren, waarmee de dominantie van Mitsubishi Motors in deze rally werd gedemonstreerd. En hiermee houdt het niet op!

De Dakar-race – testgebied

Door zijn extreme karakter en diversiteit van het terrein, betekende deelname aan de Dakar-race een unieke mogelijkheid voor Mitsubishi. Het bood Mitsubishi een podium om de wereld zijn meesterschap in en toewijding aan 4x4-technologie te tonen. Maar de Dakar-race vormde ook een uitstekend testgebied voor verbeteringen aan de 4x4-technologie en andere innovaties aan de auto's.

Men bouwde auto’s van een goede kwaliteiten. De auto’s bleken betrouwbaar en de prestaties waren uitstekend. Men behaalde prijzen in binnen en buitenland, Zuid-Afrika 1977 werd de Galant Auto van het Jaar.
In 1979 werd in Amerika de L 200 de Pick-up van het Jaar . Maar dit was slechts het begin. In 1982 werd de Shogun ( Pajero/ Montero) in produktie genomen, een 4x4 een geheel nieuwe ontwikkeling. In de Parijs-Dakar rally behaalde men met deze auto veel ere plaatsen. Twee jaar later won men de rally voor het eerst. Er volgden nog vele overwinningen. Een legende en bestseller was geboren. In de jaren 90 bleef de auto domineren in rally’s zoals de Dakar rally. De Mitsubishi’s drukten ook hun stempel op het World Rally Championship. Eind jaren negentig won Tommi Mäkinen met een Lancer het wereldkampioenschap groep N, hij deed dit vier keer opeenvolgend. Op technologisch gebied boekte men ongelofelijke vooruitgang. In 1990 introduceerde Mitsubishi als eerste ter wereld een Traction Control System, gevolgd door Super Select 4WD en Multi-mode ABS in 1991 en INVECS in 1992. De commerciële productie van een elektrische auto de Libero was er in 1994, in 1996 introduceerde men GDI-motor, een direkt ingespoten benzinemotor.


Tegen 1980 was Mitsubishi uitgegroeid tot een grote autoproducent die meer dan 1 miljoen voertuigen per jaar bouwde. Met Chrysler ging het heel wat minder goed. De Amerikanen stonden op de rand van het faillissement en waren gedwongen hun productiesite in Australië aan Mitsubishi te verkopen. De Japanners noemden de site Mitsubishi Motors Australia Ltd (MMAL).

Vanaf 1982 ging Mitsubishi haar auto's onder de eigen merknaam verkopen in de VS. 30.000 Auto's werden over 70 dealers verspreid, naast de 120.000 die via Chrysler werden verkocht. Eind jaren '80 wilde het merk er nog verder doorstoten en werd een grote televisiecampagne gelanceerd. Tegen 1989 produceerde het merk 1,5 miljoen auto's per jaar.

In 1982 lanceerde Mitsubishi de Pajero terreinwagen. In 1983 werd voor het eerst meegedaan aan Paris-Dakar met een aangepaste Pajero. In 1985 won men die race voor het eerst en sindsdien is de Pajero er een van de meest succesvolle auto's geweest. De Pajero werd wereldwijd populair en werd in verschillende landen 4x4 van het jaar.

Ondanks de spanningen met Chrysler hadden beide elkaar nog steeds nodig. In 1985 richtten beide Diamond-Star Motors (DSM) op als een 50/50 joint-venture tussen beide bedrijven. Er werd een fabriek gebouwd in Normal, Illinois (VS) die vanaf 1988 auto's begon te bouwen voor beide eigenaars. In 1991 kwam het bedrijf volledig in handen van Mitsubishi.

Tot 1988 was Mitsubishi Japan's enige private autobouwer. In dat jaar werd het bedrijf publiek. MHI's aandeel zakte hierbij naar 25% maar dat bedrijf bleef de hoofdaandeelhouder. Chrysler trok haar aandeel op tot 20%. Met het opgehaalde kapitaal kon Mitsubishi schulden afbetalen en de groei in Zuidoost-Azië financieren.

In Nederland startte men in 1996 bij Nedcar de eerste overzeese productie van auto’s. De Carisma werd in productie genomen. Een joint venture tussen MMC, Volvo en de Nederlandse overheid. Ook in Australië en Thailand ging men produceren. Momenteel is de Nedcarfabriek geheel in handen van Mitsubishi.

Het bekijken waard.

http://www.mitsubishi-motors.com/corporate/museum/e/index.html

Admin
avatar
Admin
Admin

Woonplaats : Zwolle

Terug naar boven Ga naar beneden

Video,s Mitsubishi.

Bericht  Admin op zo 24 aug 2014, 13:41


_________________
Onderdelen voor Mitsubishi Klassiekers van Mitsubishi Dealers.
avatar
Admin
Admin

Woonplaats : Zwolle

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum